Soms is er meer nodig dan een incassobureau en heb je de hulp nodig van een gerechtelijk incasso. Maar wat houdt dit in en wat kun je dan nog doen om aan je geld te komen? Hier lees je alles over gerechtelijke invordering.
Je geld terugeisen door middel van een gerechtelijke invordering
Het is altijd vervelend wanneer je een product of dienst hebt geleverd aan een klant of bedrijf en je hier nog niet voor betaald bent. Vaak spreek je een bepaalde periode af waarin je debiteur kan voldoen aan deze betaling, maar er bestaat altijd de kans dat deze periode wordt overschreden. Je kunt dan je geld eisen door middel van een incasso, maar ook dit gaat niet altijd zoals gepland was.
Wat is het gerechtelijk incasso?
Wanneer je een incasso inzet om aan je verschuldigde geldbedrag te komen, begint het incassotraject. Dit traject is opgedeeld in twee fases. De eerste fase is het minnelijk incasso, waarin het incassobureau voor jou contact opneemt met de debiteur om aan de betalingen te voldoen. Dit wordt meestal gedaan door middel van aanmaningsbrieven en telefoontjes, soms ook met een bezoek aan huis of het hoofdkantoor van het bedrijf. Mochten deze stappen nog steeds niet resulteren in een betaling, dan volgt het gerechtelijk incasso.
Bij het gerechtelijk incasso neem je juridische stappen. Je daagt de debiteur hiermee voor de rechter. Dit doe je meestal door een deurwaarder in armen te nemen, die de debiteur een dagvaarding stuurt over de genomen stappen. In deze dagvaarding krijgt de debiteur nog één laatste kans om te betalen, anders mag hij zich verweren in de rechtszaal. Omdat de meeste mensen geen zin hebben in langdurige juridische trajecten betalen de meeste schuldenaars dan de schuld volledig af.
In de rechtbank
Mocht de debiteur geen gebruik hebben gemaakt van de laatste betaalkans, dan wordt er een rechtszaak opgezet. Deze zitting is meestal vier weken na de dagvaarding. De debiteur heeft in deze periode ook de kans om aan te geven dat hij het niet met de dagvaarding eens is en kan zich daarom verweren. Dit dient schriftelijk gedaan te worden voordat de zitting plaatsvindt. Op basis van dit verweer bepaalt de rechter of jij als schuldeiser ook aanwezig moet zijn om weer reactie te geven op dit verweer.
Het kan gebeuren dat de debiteur niet op komt dagen tijdens de zitting. De reden hiervoor maakt niet zoveel uit. Wanneer de debiteur niet aanwezig is om zich te verweren, wordt de zaak alsnog gevoerd. De rechter controleert of alle officiële punten van de dagvaarding correct zijn en doet vervolgens uitspraak. In de meeste gevallen is deze uitspraak hetzelfde, de debiteur moet zijn schuld betalen.
Uitvoering uitspraak
De uitspraak van de rechter is definitief, tenzij de debiteur het hoger op heeft gezocht. De rechtbank stuurt dan een laatste overzicht van welk bedrag de schuldenaar aan je moet betalen en binnen welk tijdsbestek. Mocht hier alsnog niet aan voldaan worden, dan komen de deurwaarders langs. De deurwaarder heeft het recht zich toegang te verschaffen tot het huis of het bedrijfspand van de schuldenaar. Deze krijgt dan nog één kans om alles in één keer te betalen, anders worden er spullen in beslag genomen die een waarde vertegenwoordigen ter hoogte van de schuld.
Het is afhankelijk van met wie je de schuld hebt lopen van welke spullen er in beslag genomen mogen worden. Heb je de afspraak met een bedrijf, dan kunnen de deurwaarders beslagleggen op de artikelen die van het bedrijf zijn, zowel verkoopwaar als inventaris. Loopt de schuld bij een particulier, dan mogen ook privébezittingen geconfisqueerd worden. Denk hier bijvoorbeeld aan de eigen auto, mits niet geleaset.
Mocht de debiteur in deze laatste fase eindelijk voldaan hebben aan de schuld, dan kan het nog een paar weken duren voordat het geld naar je rekening wordt gestuurd. Dit komt omdat de debiteur alsnog de mogelijkheid heeft in beroep te gaan, of omdat de gerechtelijke kosten ook nog verrekend moeten worden.
Snel onbetaalde facturen / huur innen zonder kosten?
Verspil geen uren meer met telefoneren en het verzenden van aanmaningen om onbetaalde facturen te innen. Concentreer je op je dagelijkse werkzaamheden en geef de volledige procedure uit handen aan een incassobureau. Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.