Wat is incasso en een faillissement?
Een debiteur failliet verklaren, dit gebeurt er dan
Wanneer een debiteur een schuld bij je heeft opgebouwd die hij of zij maar niet betaalt, kan het gebeuren dat je op financieel vlak aardig in de problemen kunt komen. Je wilt dan druk zetten op de schuldenaar om zo spoedig mogelijk het verschuldigde geld over te maken en wilt daarom extra druk zetten om alsnog aan je geld te komen. Eén van de manieren om dit te doen is de schuldenaar failliet verklaren. Maar wat houdt dit in en hoe gaat dit in zijn werking? Hierover kun je hier meer over lezen.
Je debiteur failliet verklaren
Iemand failliet verklaren is een zware stap om aan je geld te kunnen komen. Je zet deze tactiek in wanneer je debiteur op elke mogelijke wijze blijft weigeren te betalen. Dit ondanks dat er al voldoende aanmaningen en sommaties gestuurd zijn. Vanwege alle onbeantwoorde aanmaningen heb je genoeg redenen om een faillissementsaanvraag in te dienen.
Dit verzoek betekent niet meteen dat je debiteur ook direct failliet is. Het is meer een drukmiddel dat een faillissement de debiteur boven het hoofd hangt. In de meeste gevallen is dit al voldoende om je geld te kunnen innen. Niemand wil failliet verklaard worden, helemaal vanwege alle zaken die eromheen komen kijken. Daarom zal je debiteur onder deze druk vaak direct aan de schuld voldoen.
Hoe zet je een faillissementsaanvraag op?
Eigenlijk het enige wat je nodig hebt om een debiteur failliet te verklaren is dat de schuld, ondanks vele herinneringen en aanmaningen, nog steeds niet is voldaan. Vaak wordt gedacht dat er minimaal nog een schuldeiser moet zijn om dit te kunnen doen, maar dat is niet noodzakelijk. Wel dient er een tweede schuldeiser te zijn om het faillissement ook echt uit te spreken.
Wie wel belangrijk is tijdens deze fase is je advocaat. De aanvraag moet bij de rechtbank gedaan worden door een advocaat. Daarnaast moet bij de aanvraag ook gegevens worden toegevoegd als het nummer van de debiteur bij de Kamer van Koophandel en zal de advocaat de benodigde gewaarmerkte uittreksels bij de gemeente opvragen.
Hoe verder?
Wanneer de faillissementsaanvraag is ingediend, wordt de schuld overgenomen door de rechtbank. De rechtbank bepaalt wanneer de debiteur aan moet treden om bij de mondelinge behandeling op te dagen. Hierin wordt bekeken wat er mogelijk is om een faillissement te voorkomen en aan de schuld te voldoen. Zo is er de mogelijkheid een betalingsregeling te treffen. Om druk uit te oefenen zal je advocaat ervoor zorgen dat de regeling valt binnen de maximale acht weken dat het kan duren voordat de eerste zitting plaats gaat vinden.
Wanneer de debiteur nog steeds niet aan zijn schuld heeft voldaan, zal de rechter de debiteur failliet kunnen verklaren. Hierdoor verliest de debiteur de beschikking tot het vermogen, wat nu in handen is van een curator. De curator bepaalt vervolgens wat er met het vermogen gedaan kan worden. Omdat de schuldenaar in dit geval er altijd slechter uitkomt gaat deze meestal al overstag en wordt de volledige schuld afbetaald om een faillissement te voorkomen.
Waar moet je op letten?
Je kunt niet zomaar iedere debiteur failliet verklaren als deze achterloopt op de betalingen. Je moet er rekening mee houden dat er voldoende kansen zijn gegeven om alsnog aan de betaling te voldoen, met of zonder verhoging van de schuld. Ook moet je er op letten dat de procedure weken en soms zelfs maanden in beslag kunnen nemen, waardoor je het geld vaak niet al de week na de aanvraag op je rekening hebt staan.
Daarnaast moet je denken aan de kosten. Een faillissement aanvragen brengt kosten met zich mee, onder andere voor je advocaat en de rechtbank. Vaak kun je deze kosten verhalen op de debiteur, maar dit is niet altijd mogelijk. Houd er dus rekening mee dat de kans dat je geld moet betalen om aan je geld te komen aanwezig is.
Snel onbetaalde facturen / huur innen zonder kosten?
Verspil geen uren meer met telefoneren en het verzenden van aanmaningen om onbetaalde facturen te innen. Concentreer je op je dagelijkse werkzaamheden en geef de volledige procedure uit handen aan een incassobureau. Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.