Wat houdt een ingebrekestelling in en wanneer kun je hier gebruik van maken?
Het kan al snel gebeuren dat je een product en/of dienst levert, maar dat je klant om wat voor reden dan ook weigert te betalen. Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook zorgen voor financiële problemen. Je wilt dus zo snel mogelijk aan het geld waar je recht op hebt kunnen komen en gaat achter je geld aan.
Bij veel debiteuren werkt een eerste herinnering al voldoende om je geld te krijgen, maar sommige schuldenaren blijven stug en betalen geen cent noch gaan een betalingsregeling aan. In dit soort gevallen kan het goed zijn om een gebrekestelling in te zetten om alsnog aan je geld te komen.
Afhankelijk van in welke situatie je zit kan het inzetten van een ingebrekestelling helpen om de wanbetaler jouw je geld te kunnen geven.
Een ingebrekestelling opstarten
Niemand zit erop te wachten om zich helemaal in het zweet te werken voor iemand, om er vervolgens niets voor terug te krijgen. Zo voelt het als je een product en/of dienst levert aan een klant die weigert te betalen. Een klant kan een wanbetaler genoemd worden wanneer deze nog steeds niet heeft betaald voor wat die je schuldig is, ook na de laatste datum waarop jullie hadden afgesproken dat dit gedaan moest worden. Om dan aan je geld te kunnen komen, kan je een ingebrekestelling naar de wanbetaler sturen.
Aangetekende ingebrekestelling
Een ingebrekestelling houdt in dat je de wanbetaler nog één laatste kans geeft om zich aan de afspraken te houden en te betalen. Dit doe je door de debiteur een aangetekende brief te sturen, waarin staat dat je hem of haar vanaf nu in gebreke hebt gesteld. In deze brief geef je aan hoe hoog de schuld (nog) is en biedt je nog één laatste termijn om de wanbetaler alsnog te laten betalen. Deze termijn moet redelijk genoeg zijn om aan te voldoen, waardoor meestal een periode van twee weken wordt gehanteerd. Door de ingebrekestelling gaat de schuldenaar als het ware in verzuim, waardoor de overeenkomst ontbonden kan worden of dat er een schadevergoeding gevorderd kan worden wegens wanprestaties.
Wat gebeurt er tijdens een ingebrekestelling?
In de schriftelijke ingebrekestelling wordt duidelijk aangegeven waarom de schuldenaar wordt gezien als wanbetaler. In deze fase is er nog een kans voor de schuldenaar om te voorzien in de betaling, maar wanneer deze voet bij stuk blijft houden kan dit resulteren in een rechtszaak. Tijdens de hoorzitting moet de wanbetaler dan de rechter overtuigen waarom hij/zij vindt dat die niet hoeft te betalen en niet aansprakelijk is voor de schade die jij als schuldeiser hebt gelopen door deze wanbetaling.
De kosten die je maakt voor een ingebrekestelling verhaal je in de meeste gevallen op de schuldenaar. Zo kun je de schuld verhogen door een schadevergoeding te eisen. Heb je in deze fase ook gebruik moeten maken van een incassobureau of advocaat, dan worden ook deze kosten verhaald op de schuldenaar.
Wanneer maak je gebruik van een ingebrekestelling?
Een ingebrekestelling is een heftige stap. Iemand gaat direct van een klant naar een wanbetaler en je komt meteen terecht in een juridisch proces. Het voordeel is dat je vaak geen eens een ingebrekestelling nodig hebt om aan je geld te komen en kun je het er vaak al vanaf met een aansprakelijkheidsverklaring.
Zo is een ingebrekestelling niet noodzakelijk wanneer er sprake is van een schadevergoeding, wanneer de nakoming van de overeenkomst blijvend onmogelijk gemaakt wordt of wanneer er sprake is van een ontbinding van het partnerschap. Ook kan een ingebrekestelling onnodig zijn als uit de houding van de schuldenaar blijkt dat er geen gehoor aan wordt gegeven. Mocht je twijfelen of je wel of niet gebruik wilt maken van een ingebrekestelling, dan kun je deze beter wel inzetten. Het is beter een ingebrekestelling wel te sturen als dit nodig blijkt te zijn, dan niet te sturen wanneer dit wel nodig bleek te zijn.
Snel onbetaalde facturen / huur innen zonder kosten?
Verspil geen uren meer met telefoneren en het verzenden van aanmaningen om onbetaalde facturen te innen. Concentreer je op je dagelijkse werkzaamheden en geef de volledige procedure uit handen aan een incassobureau. Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.