De huurder betaalt niet? De huurder weigert om huurgeld te betalen? Wij geven tips & advies welke stappen je kan ondernemen om effectief onbetaalde huur te innen.
Volg onbetaalde huur goed op
Elke verhuurder van een particuliere woning, appartement, studentenkot… of zakelijke / commerciële ruimte zoals een kantoorruimte, winkel of handelspand krijgt er vroeg of laat mee te maken: de huurder betaalt niet.
Huurachterstand is een gegeven dat je als verhuurder zeer goed moet opvolgen. Laat je dit aanslepen, dan kunnen de openstaande huurgelden flink oplopen. Afhankelijk van de termijn dan de niet-betaalde huur, kan je toch een aantal zaken ondernemen om de huurgelden te innen. Huurincasso is een kwestie van opvolging en consequentie.
Huurder betaalt niet? Neem contact op met de huurder
Is het de eerste keer dat de huurder niet heeft betaald, dan achterhaal je rustig de reden door de huurder te contacteren via e-mail of telefoon. De contactgegevens moeten normaal gezien op het huurcontract staan. Volg dit direct op, enkele dagen na de gebruikelijke stortingsdatum van de huurgelden.
Vraag aan de huurder wat de reden van niet-betaling is. Luister goed naar het antwoord op jouw vraag en werk samen iets uit. Het kan zijn dat jouw huurder liquiditeitsproblemen heeft.
Is de huurder totaal niet te bereiken dan dien je verder stappen te ondernemen zoals het verzenden van een aangetekende brief waarin je vraagt waarom de huurder nog niet heeft betaald. Verwijs ook naar de geldende huurovereenkomst.
Bemiddel met de huurder = minnelijke schikking
Bemiddel met jouw huurder hoe je een minnelijke oplossing kan uitwerken dat voor beide partijen geschikt is. Misschien kan je samen met de huurder een soort van afbetalingsplan opmaken. Of kom je een deadline overeen wanneer de openstaande huurgelden moeten gestort zijn. Stel een datum voor tegen wanneer je de storting(en) op jouw rekening wenst te ontvangen.
Deze fase wordt ook wel de buitengerechtelijke fase genoemd, waarbij beide partijen zonder de tussen komst van een incassobureau, deurwaarder, gerecht tot een oplossing willen komen.
Is de huurder totaal niet te bereiken, geeft hij/zij geen gehoor aan de afspraak, dan dien je verder stappen te ondernemen.
Buitengerechtelijke huurincasso
Blijft een oplossing uit? Nog steeds onbetaalde huur? Dan neem je het best contact op met specialisten die ervaring hebben met het incasseren van huur. Je kan een advocaat, jurist of een incassobureau inschakelen, die gespecialiseerd zijn in huurincasso.
Volgens een welbepaald incassotraject, strategie en plan van aanpak, weten dergelijke specialisten welke minnelijke stappen moeten ondernomen worden om de huurder te benaderen en aan te zetten tot de betaling van het huurgeld. Het bemiddelen zoals de telefonische aanmaning en de schriftelijke aanmaning tot betalen zal ingezet worden om de huurder in de eerste plaats te overhalen om te betalen.
Huurder weigert te betalen = Gerechtelijke huurincasso
Indien verder niks helpt, dan stap naar de rechter. Je dient dan een verzoekschrift in te dienen. Vraag aan de vrederechter een oplossing om de achterstallige huur te innen en eventueel de ontbinding van het huurcontract. De huurder dient dan te verschijnen bij de kantonrechter. Er kan eventueel een bijkomende schadevergoeding geëist worden voor het ontruimen van het pand, leegstand enz…
No cure, no pay huurincasso
Wist je dat je bepaalde incassobureaus kan inschakelen zonder dat het je als verhuurder iets kost? Zij verhalen alle kosten op de huurder. Men noemt die no cure, no pay huurincasso Als verhuurder ontvang jij de openstaande huurachterstand, de extra kosten die geint worden bij de huurder zijn voor het incassobureau.
Snel onbetaalde facturen / huur innen zonder kosten?
Verspil geen uren meer met telefoneren en het verzenden van aanmaningen om onbetaalde facturen te innen. Concentreer je op je dagelijkse werkzaamheden en geef de volledige procedure uit handen aan een incassobureau. Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.